1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Mikes kamergenoot Adrien Petit stond vandaag bij de start in Saint-Gervais Mont Blanc op de eerste rij tussen de dragers van de witte, de gele, de groene en de bollentrui. Hij had namelijk zondag de prijs voor de strijdlust gekregen vanwege zijn doorzettingsvermogen na een val waarbij ook Mike betrokken was.

Sleutelrit
Van bij het begin probeerden velen, onder wie de renners van Intermarché, in de vlucht van de dag te geraken in de rit die terecht was aangekondigd als de sleuteletappe in deze Tour. Die verwachtingen werden dubbel en dwars ingelost. Hoewel Jumbo-Visma het tempo zeer hoog hield, scheurde zich toch een kopgroep van een man of dertig af met daarbij klassementsmannen als Pello Bilbao, Simon Yates, David Gaudu, Gall Felix en bolletjestruidrager Giulio Ciccone. In de hectiek van de beginfase kwam Tadej Pogacar bergop ten val, maar hij kon zijn weg vervolgen.

Grote bus
Na de afdaling van de eerste beklimming van de dag kwam Mike bij de bonificatiesprint door op 1 minuut van het peloton met de klassemenstmannen. In zijn gezelschap verkeerden o.a Landa, Pidcock en Izagirre. Een minuut later volgde een vroege bus met daarin Jasper Philpsen, de drager van de groene trui. Uiteindelijk kwamen groepjes gelosten bij elkaar. In de slotklim verloren zij uiteraard veel tijd. Met 38 minuten achterstand bereikte Mike (108e) de finish in grote groep die kon 'sprinten'om plaats 75.

Geen tweestrijd
Op de ellenlange, superzware Col de la Loze moest de rit beslist worden. De koplopers begonnen eraan met een aantrekkelijke voorsprong. De groep der favorieten volgde op enkele minuten. Zonder dat er echt een noemenswaardige versnelling kwam, moest de Pogacar afhaken. Van de spannende tweestrijd met Jonas Vingegaard was geen sprake meer. Hij kon zelfs op zoek gaan naar deed naar de ritzege. Hierbij ondervond hij wel hinder van stilstaande auto's en motoren. Felix Gall (AG2R-Citroën) liet echter alles en iedereen achter zich, soleerde naar ritwinst. Bovendien stijgt hij naar plaats 2 in het bergklassement. Vingegaard werd nog 4e in de etappe en bezorgde Pogacar (22e) bijna 6 minuten meer achterstand.

  

Ongelooflijk zwaar die slotklim? "Ja die is wel steil ja, maar gelukkig zitten er ook vlakkere stukken tussen 🤪"
Zeer actieve ICW-ploeg in beginfase. Dat was het plan? "Mwoa ja de klimmers moeten proberen mee te zitten, de rest moet vooral overleven. Weinig plannen."
Lang reed je in een sterke groep voor de grote bus. Hoe verliep jouw dag? "Ja, goed wel. De Laatste dagen waren wat minder, maar nu ging het weer wat beter. Ik zat in een grote groep, die nog groter werd halverwege. We waren prima binnen tijd."
Last gehad van stilstaande auto's en te enthousiast publiek? "Wel van enthousiast publiek dat weinig ruimte laat, maar gelukkig niet van de taferelen die zich vooraan afspeelden."