1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De vijftiende etappe werd een prooi voor Wout Poels. De in Blitterswijck geboren renner schrijft in zijn tiende Tour een loodzware Alpenrit naar Saint-Gervais Mont-Blanc bij op zijn palmares. Op de slotklim was de renner van Bahrain Victorious zijn medevluchters Wout van Aert en Marc Soler de baas. Mike, gehavend uit de 14e rit gekomen, werd 144e op 35:08 minuten van zijn provinciegenoot.

Tweede Alpenrit

Ook de tweede Alpenrit in de Tour de France was een pittige, al kwamen de renners de echte Alpenreuzen in deze etappe niet tegen. Onderweg van Les Gets naar Saint-Gervais Mont Blanc-Le Bettex over 179 kilometer lagen negen gecategoriseerde beklimmingen.

Na 30 kilometer is de Col des Fleuries (8,9 km) in de buurt bij Annecy de eerste klim van de dag, waarna ook de Côte de Aviernoz (3,4 km) en de de Côte de Annecy-le-Vieux volgen.

Hoe verder in de Alpen het peloton vervolgens trok, hoe zwaarder de beklimmingen werden. Na de Col de la Forclaz over 7,2 kilometer trokken de renners naar de finale met de Col du Marais (10,2 km aan 3,2%), Col de la Croix Fry (11,7 km aan 7%) en de Col des Aravis (4,6 km aan 6,1%). Voor de absolute finale in Saint-Gervais wachtte nog de Côte des Amerands (2,7 km aan 10,1%) op tien kilometer van de meet. De slotklim vond vervolgens plaats op de klim naar Saint-Gervais Mont-Blanc (7 km aan 7,7%) van eerste categorie, met in de laatste vier kilometer nauwelijks stroken die onder de 9%.

Tour 15e ritMeer dan dertig renners vooraan

Op zo’n zeventig kilometer van de streep hadden Lutsenko en Alaphilippe een voorsprong van 35 seconden op een grote groep van liefst 35 renners met Wout Poels, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ook Guillaume Martin is mee en staat als hoogst genoteerd in het klassement, op 16:50 minuten. Het peloton laat – zeker naar weer een valpartij - lopen en bivakkeert op meer dan vijf minuten.

Aanval met Wout Poels

Na de Côte des Aravis was de grote kopgroep behoorlijk uitgedund en versnelde Wout van Aert. Hij kreeg Wout Poels en Marc Soler mee. Eerst ook Krists Neilands, maar die viel in de afdaling. In de slotklim op zijflanken van de Mont-Blanc was Wout Poels de beste. Hij nam nog een voorsprong van twee minuten op de tweede, Wout van Aert.

Pogacar en Vingegaard kwamen langs elkaar over de streep op iets meer dan zes minuten. Het onderlinge verschil blijft tien seconden. Mikes ploegmaat Adrien Petit, behoorlijk snijwond in onderbeen, kreeg de prijs voor de strijdlust

Mike goed gestemd, ondanks kwetsuur

Mike: “Het was weer een pittig dagje., met behoorlijk wat hoogtemeters. Ik kon in het begin van rit wel mee, waardoor ik de eerste beklimming kon overleven. Toen werd er gecontroleerd. Dan kun je natuurlijk niet á-bloc, á-bloc blijven koersen. Daarna loste ik met de sprinters en dat was een mooie groep. En zo rolden we eigenlijk naar het einde toe. Het lukte ook niet écht om af te zien, omdat het lichaam minder fris is. Kortom: grote groep, mooi tempo en we hadden tijd over. Dus we konden het relatief rustig aan doen op de slotklim. Wel wat last van het onderbeen, wat stijf. Maar het viel en valt wel mee. Morgen rustdag en de dag erna een relatief korte inspanning. En dan zijn we weer twee dagen verder. Ciao!”