1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Jumbo kopman Christophe Laporte win vanmiddag Binche-Chimay-Binche. De Fransman wist in de slotfase zijn medevluchter Rasmus Tiller van zich af te schudden op de kasseien op de finishstraat. Mike kwam op 16 seconden als 23e over de streep.

Ook wel Memorial Frank Vandenbroucke

De 35ste editie van Binche-Chimay-Binche, ook wel bekend als de Memorial Frank Vandenbroucke, stond vooral in het teken van het debuut van wereldkampioen Remco Evenepoel in zijn regenboogtrui, maar ook van het afscheid van Philippe Gilbert in eigen land.

Zes renners vormden de vroege vlucht. Luke Durbridge,  Torsten Demeyere, Karl Patrick Lauk, Evaldas Šiškevičius, Adam de Vos en Yentl Vandevelde waren de gelukkigen.

Tv en gelijk actie in het peloton

Toen de tv-uitzending begon  - op negentig kilometer van het einde – werd al snel onrustig. Campenaerts was de eerste, maar als snel volgden Biniam Giormat, Florien Vermeersch en Christophe Laporte. Ook de wereldkampioen showde zijn regenboogtricot en het tempo werd flink verhoogd. De voorsprong van twee minuten verdween in een rap tempo. Met nog goed zeventig kilometer voor de boeg was er sprake van een hergroepering.

In de finale kregen de renners vijf keer een lastig ronde van 16,2 kilometer voor de wielen geschoven, met op 900 meter van de finish nog de oplopende kasseienstrook van Pépinière.

Mike schuift mee

Op 55 kilometer van de streep ontstond een omvangrijke kopgroep van een twintigtal renners.  Mike zat attent mee. Verder ook de Belgisch kampioen Tim Merlier, Arnaud De Lie, Rasmus Tiller, Bryan Coquard en Taco van der Hoorn.  Deze groep hield het zo’n 25 kilometer vol. Door versnellingen van onder andere De Lie was de samenwerking niet meer optimaal en het peloton keerde terug.

Nieuwe groep formeert zich in finale

Na een aanval van Tony Gallopin ontstond een nieuwe kopgroep. Onder meer Victor Campenaerts en Greg Van Avermaet probeerden naar Gallopin te springen en bleken zo de aanstichters van een groep van een vijftiental coureurs. Ook Laporte, Tiller, Gilbert en Florian Vermeersch wisten deze schifting te overleven.

Laporte wachtte niet op de sprint en versnelde. Alleen Tiller was in staat om hem te volgen. Het duo reed vervolgens verder weg van de achtervolgers. De Jumbo-renner ontdeed zich in de laatste kilometer met krachtige lendenrukken van zijn Noorse rivaal.

Vijfde zege voor Laporte

Het is voor Laporte zijn vijfde zege van het seizoen. Tiller wist nog uit de greep te blijven van de achtervolgers en finishte als tweede. De Fransman Hugo Page won de sprint voor de derde plaats. Gilbert werd in zijn laatste koers zesde. Mike kwam als één van de eersten van het peloton over de streep, een 23e plaats. 

Mike: "Mijn rol was eigenlijk precies zoals ik deze heb uitgevoerd, en dan de sprint aantrekken voor Christophe. Maar het was niet nodig. In de grotere groep waren prima mannen mee, maar er werd teveel gekeken en niet goed rondgereden. Ik voelde me goed, ook nadat we waren ingerekend. Na de hergroepering heb ik geschakeld naar een sprint. Toen bleek echter dat een nieuwe groep was ontsnapt. En dat was voor ons natuurlijk perfect, en dat bleek."