1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Mike start zondag bij de profs in zijn vierde Parijs-Tours. In 2015, 2016 en 2017 stond hij ook al aan de start, weliswaar op een iets ander parcours (zie hieronder). Twee negende plaatsen staan op zijn palmares, naast een mooie zege bij de renners tot 23 jaar. Mike (draagt rugnummer 24) krijgt zondag gezelschap van twee sprinters: Christophe Laporte (21) en Olav Kooij (23). Verder zijn ook Edoardo Affini (22), Mick van Dijke (26), Jos van Emden (27) en Tosh van der Sande (25) van de partij. 

Parcours

Voor de start van Parijs-Tours verzamelen de renners zich in Chartres. De klassieker vertrekt trouwens al lang niet meer vanuit Parijs zelf. Het bleef niet alleen bij een andere startplaats. Enkele jaren geleden wilde men ook af van het etiket ‘sprinterskoers’ en dus gingen de parcoursbouwers op zoek naar enkele onverharde wegen en lastige hellinkjes in de omgeving van Tours.

Over de eerste 160 van de 213 kilometer kunnen we eigenlijk kort zijn.  De wegen zijn relatief vlak en veel hindernissen kunnen we ook niet vinden. Of de wind zou op enkele open stukken toch vrij spel moeten krijgen…

Finale start na 160 kilometer

De finale begint met de Côte de Limeray en de Côte de Goguenne op 50,6 kilometer van de streep, meteen gevolgd door het onverharde weggetje La Grosse Pierre (500 meter). Niet veel later ligt er weer een onverharde strook van een halve kilometer. Wat volgt is een aaneenschakeling van kuitenbijters met de Côte de Chançay (een gravelpad van 2,1 kilometer), de Côte de la Vallée du Vau (550 meter onverhard), de strook van Épinettes en de Côte de la Rochère, een klimmetje van net geen kilometer.

Steeds weer gravelpaden

Na de Rochère wachten er nog 28 kilometer richting Tours. Na de gravelpaden van Coudraie en Solidarité beginnen de kanshebbers voor de zege aan de Côte de la Vallée Chartier. Wie hier nog over voldoende krachten beschik, kan na de top doortrekken op een onverharde strook van 1,6 kilometer. Nog twintig kilometer voor de boeg, maar een eventuele koploper mag zich nog niet rijk rekenen.

Met nog zeventien kilometer op de koersteller is het tijd voor de behoorlijk lange Côte de Vouvray, met aansluitend het onverharde strookje van Rochecorbon op veertien kilometer van het einde en de Côte de Rochecorbon (500 meter lang) op tien kilometer voor de finish. Daarna is het grotendeels rechtdoor richting de laatste chicane op slechts één kilometer van de meet. Op de brede Avenue de Grammont ligt dan eindelijk die verlossende eindstreep.

Sprinten of aanvallen

We kunnen concluderen dat de finale, met zeven hellingen en negen onverharde stroken, bijna volledig overeenkomt met het vorig jaar. De sprinters zullen het dus weer knaplastig hebben om dit alles te overleven. Aanvallers zijn duidelijk in het voordeel. De start is voorzien in Chartres, finish 16.40-17.07 uur in Tours na 213,5 kilometer.

Mike: “Ik weet niet of we gaan sprinten. Zou ideaal zijn, maar ik denk dat het ook wel een lastige koers kan worden in de laatste zestig kilometer. Ik heb de wedstrijd op dit parcours nog nooit gereden. Maar we gaan er in deze laatste wedstrijd van het seizoen het beste van maken!”