Pittige start in de vijfde rit, daarna goed in koers

Vandaag stond al na negen kilometer een klimmetje van bijna 7 kilometer in het routeboek, de Col du Pillon. Altijd lastig zo snel na het startschot. Mike moest lossen, maar kon ook weer net zo snel terugkeren in de afdaling. Op dat moment vertrok geletruidrager Mathieu van der Poel samen met Hermann Pernsteiner en Sergio Samitier voor een vlucht.

Van der Poel vroeg wakker
Weliswaar een kansloze vlucht, maar met Van der Poel weet je maar nooit. In de vallei kwam de controle terug in de groep en hield het peloton de schade beperkt. Er stond namelijk nog genoeg op het menu op weg naar Leukerbad. De Varen-klim (2,4 km aan 5,4%),  de Erschmatt (8 km aan 8,4%) en de slotklim (8 km aan 5,4%) naar de finishplaats. In totaal goed voor 2.890 hoogtemeters.

Mike geeft tempo aan in peloton
Op dertig kilometer van de streep werden de vluchters ingehaald. Op dat moment maakte het peloton zich klaar voor de laatste twee beklimmingen. Van der Poel werd gelijk gelost en we zagen Mike op kop van de groep komen. Hij gaf het tempo aan en kopman Sam Oomen zat oplettend in zijn kielzog bij de eerste vijf mee in de klim naar Erschmatt. Toen de groep al flink was verbrokkeld, versnelde Mikes ploegmaat Antwan Tolhoek. Het werk van Mike zat er toen op en hij liet terugzakken in het peloton om een groep op te zoeken, waarmee hij naar de streep kon.

Tolhoek kreeg al snel gezelschap van Chaves, die vervolgens iets te rap reed voor de Zeeuw. Tolhoek viel terug in de groep van de favorieten, waarin ook Sam Oomen present was. Dat was nog maar een groep van vijftien renners, die later weer werd uitgedund. Chaves werd ook gegrepen en Fuglsang was de volgende aanvaller. Met succes, want alleen Carapaz kop op een imponerende manier de Deen nog achterhalen.

Carapaz naar winst in Leukerbad
De Ecuadoraan van INEOS won na 175 kilometer de lange sprint in de straten van Leukerbad en nam ook de gele leiderstrui over van Mathieu van der Poel. De Deen Fuglsang eindigde dus als tweede, Michael Woods kwam op 39 seconden van Carapaz als derde over de streep. Sam Oomen eindigde als tiende op 1:22 minuut.
Mike kwam als 53e over de streep op 14:38 minuten. In het klassement staat Mike 51e en kopman Oomen op een achtste plaats. Antwan Tolhoek staat op plek 26.

Mike: "In de beginfase werd ik nog gelost toen het koers was. Daarna kwam controle en in de vallei was het zelfs freewheelen. In de slotfase was mijn focus gericht op het afzetten van Sam. Dat verliep prima en heb nog zeker een kilometer tempo aangegeven in het peloton. Volgens plan zou Antwan iets proberen op de klim naar Erschmatt. Toen hij vertrok zat mijn job erop."

Back to Top