1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De Nederlander Thymen Arensman won vandaag de koninginnenrit van de Vuelta a España. De renner uit het team DSM kwam solo aan op de Sierra Nevada, waar gefinisht werd op Alto Hoya de la Mora. Enric Mas en Miguel Angel López waren de nummers twee en drie op bijna anderhalve minuut. Remco Evenepoel moest in de slotfase Primoz Roglic (die vijfde werd op 1:44 minuten) laten gaan. De Belg verloor slecht 15 seconden en behoudt de leiding in klassement na vijftien ritten. Morgen is een rustdag.

Grote groep vooraan met ook veel klimmers

In deze korte etappe over 153 kilometer ontstond na dertig kilometer een grote groep. De belangrijkste namen: Rohan Dennis, Sam Oomen (beiden Jumbo-Visma), David de la Cruz, Vincenzo Nibali, Gino Mäder, Fred Wright, Jai Hindley, Rigoberto Urán, Hugh Carthy, Rudy Molard, Richard Carapaz, Louis Meintjes, Lawson Craddock, Thymen Arensman, Marc Soler, Brandon McNulty, Jay Vine en Elie Gesbert. Heel wat sterke klimmers in deze vlucht met 29 renners.

Craddock solo in de aanval

Op zo’n vijftig kilometer van de meet probeert Amerikaan Craddock het in zijn eentje. De Alto del Purche (9,1 km aan 7,5%) was de eerste belangrijke col van deze rit. Craddock had een minuut te pakken, toen Jumbo-Visma weer flink tempo maakte en de klassementsleider Evenepoel isoleerde. Vooraan kwam bergkoning Vine bij Craddock.

Meteen vuurwerk op Sierra Nevada

Aan de voet werd het duo weer bijgehaald en probeerde Soler het voor de zoveelste keer in deze Vuelta. In het peloton was het ook meteen oorlog aan de voet van Sierra Nevada. De mannen van Jumbo-Visma lanceerden Roglic. Evenepoel reageerde snel en zat meteen in het wiel. Niet veel later sloten ook O’Connor, Miguel Angel López en Enric Mas aan.

Arensman voorbij Soler en solo naar winst

Vooraan kreeg Soler gezelschap van de Nederlander Arensman. De renner van Team DSM voelde zich goed en ging op zes kilometer van de meet alleen door voor de etappewinst. Achter hem op meer dan één minuut ontstond een duo met Lopez en Mas. Een paar seconden daar achter Roglic, die op zijn beurt een kleine voorsprong had op Evenepoel. In de laatste kilometer veranderde nog maar weinig in deze verschillen. Evenepoel kwam als tiende over de streep op Sierra Nevada, op vijftien seconden van Roglic. De Belg houdt een minuut en 34 seconden over op de Sloveense kopman van Jumbo-Visma en twee minuten op Mas. Mike kwam als 121e over de streep op meer dan 35 minuten. In het algemeen klassement bleef hij staan op een 125e plaats.

Mike: "Ik heb zoveel mogelijk mijn werk gedaan in het treintje met Primoz tot aan Monachil, aan de voet van de alto del Purche. Ik heb ze daar afgezet en toen de grupetto opgezocht. De bus was vandaag voldoende groot, zo'n dertig renners. Morgen weer lekker bijtanken op onze derde rustdag."