Richard Carapaz heeft de veertiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De renner van INEOS Grenadiers was de beste uit de vroege vlucht. Miguel Angel López en Primoz Roglic mochten mee op het podium. Remco Evenepoel verloor een kleine 50 seconden, maar blijft leider in het algemeen klassement.

Beginfase furieus

De veertiende rit naar Sierra de la Pandera had een lengte van 160 kilometer lang. Niet te lang, waardoor de etappe zich uitstekend leende voor de aanvallers. Het ging dan ook bijzonder hard. Het gevolg was dat de groep zich in tweeën splitste. Mike kwam in de tweede groep van zo’n vijftig renners, met daarin ook Juan Ayuso. Het hoge tempo bleef maar duren, zodat de tweede groep pas na zestig kilometer terugkeerde.

Na 80 kilometer eindelijk iets rustiger

Toen Champoussin, Lutsenko, Luis León Sánchez, Amirail, Carapaz, Conca, Brenner, Elissone, Pedersen en García Pierna ontsnapten, viel het peloton pas stil. De tien vluchters kregen maximaal zo’n kleine vijf minuten. Quick-Step-Alpha Vinyl begon toen met de controle.

Slotfase met twee beklimmingen

In de laatste dertig kilometer liep het nog flink omhoog met eerste de Puerto de Los Villares (10 km aan 5,5%). Een beklimming van tweede categorie, zonder al te spectaculaire stijgingspercentages. Een perfect voorgerecht voor de slotklim, de Sierra de La Pandera (8,6 km aan 7,5%). Toen Gesink flink tempo maakte, was het duidelijk dat Roglic iets zou proberen. Ook Harper zorgde voor uitdunning, waarna kopman Roglic op 3,5 kilometer voor de meet probeerde en met succes. Lopez kon nog mee. Mas ook in eerste instantie, maar hij moest later weer passen. Rodetruidrager Evenepoel reageerde niet meteen en koos voor zijn eigen tempo.

Etappewinst voor Carapaz

De Ecuadoraan Carapaz had zijn medevluchters uit het wiel gereden, en kreeg Roglic, Mas en López achter zich. Op een kilometer van de streep had hij een voorsprong van negen seconden, maar hij kon standhouden. Lopez werd tweede voor Roglic. Evenepoel verloor 48 seconden en zag zijn voorsprong in het algemeen klassement krimpen tot 1 minuut en 49 seconden. Mike werd 119e op 24 minuten en 3 seconden en finishte in een grotere groep. In het algemeen klassement staat hij 125e. 

Mike: “Ze vertrokken snoeihard vandaag. Dan wordt het lastig om mee te zitten. Al loste ik al niet meer met de eersten. We werden gelost met zo’n vijftig renners. Kwamen dan weer terug en vervolgens wachten op de slotklim. De laatste twintig kilometer binnengebold. Morgen weer een pittig ritje.”