Hoogtestage op de Sierra Nevada

Mike verblijft al meer dan week in Spanje op de Sierra Nevada. Hij zal 2,5 week verblijven op hoogte op en rond de Spaanse bergketen. De renners van Jumbo-Visma verblijven in het Centro de Alto Rendimiento op meer dan 2.000 meter hoogte. Het is voor Mike de eerste hoogtestage in zijn wielerloopbaan.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een gebergte in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Het behoort tot een verzameling bergketens die de Betische cordillera worden genoemd. Sierra Nevada is Spaans voor besneeuwde bergketen. De Sierra Nevada omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. Een van die bergen in dit gebergte is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, de Mulhacén (3482 m).

Wat doet zo'n hoogtestage?

Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, een hoogtestage voor een belangrijke wedstrijd. En nog liever twee of drie stages dan één verblijf op hoogte. Bijna tachtig renners, die op zaterdag 6 juli in Brussel gaan beginnen aan de Tour, bereiden zich voor met een hoogtestage. Zo zijn ook de renners van Lotto-Soudal en Deceuninck Quick Step ook op de Sierra Nevada.

Wat gebeurt er eigenlijk op hoogte? Hoe hoger men traint des te lager de zuurstofdruk zal zijn. Een lagere luchtdruk zorgt vervolgens voor een verminderde zuurstofopname in de longen. Er worden vervolgens meer rode bloedcellen geproduceerd. Deze rode bloedcellen heb je nodig voor het transport van zuurstof richting de longen. Een grotere hoeveelheid aan rode bloedcellen verbetert het zuurstoftransport naar de longen. De toename van rode bloedcellen kan drie maanden of langer meetbaar zijn. Maar dit is vaak ook individueel verschillend.

Hoog leven en laag trainen

Leven op matige hoogte en afdalen naar lagere gebieden om de trainingsintensiteit te maximaliseren lijkt de beste methode te zijn om de duurprestatie op zeeniveau te verbeteren. Het 'live-high en train-low principe' berust op het feit dat het voor een atleet belangrijk is om op normale intensiteit te kunnen trainen om zodoende voldoende trainingsprikkels te ontvangen. Om het effect van de hoogtestage te optimaliseren dienen de sporters voldoende tijd op hoogte door te brengen en het liefst minimaal 14 uur per dag.

"Eerste week voelt goed!"

Mike: "Ik ben twee dagen na de Hammer Series in Stavanger in het vliegtuig gestapt richting Spanje. Sommige renners waren al hier. Ik heb in de eerste dagen vooral goed geluisterd naar mijn lichaam. Je moet het lichaam eerst laat wennen aan de hoogte. We zitten hier op 2300 meter. We trainen vooral in de lager gelegen gebieden op het vlakke. Dat doe ik dan samen met de renners uit de sprinttrein: Tony Martin, Amund Grøndahl Jansen en Dylan Groenewegen. De andere renners uit onze ploeg zitten meer in de bergen. Mijn indruk van de eerste dagen is goed. Ik merk nagenoeg geen verschillen. Waarbij het de vraag is of dat goed is of juist niet. Na drie dagen kon ik al de normale trainingen oppakken. We komen net voor de ZLM Toer terug in Nederland. Ben wel benieuwd hoe deze hoogtestage gaat uitpakken. Ik moet rekening houden met een kleine terugval na een paar dagen. Maar dat is normaal, maar ook individueel.

Back to Top