1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Vanaf november had Mike zijn zinnen al gezet op de eerste week van april, want Vlaanderen en Roubaix zijn immers zijn favoriete koersen. Helaas had hij vanmorgen slecht nieuws:

"We hebben besloten niet te rijden zondag, ik blijf kwakkelen en het voelt de afgelopen weken eerder minder dan beter worden. We doen nu wat aanvullende onderzoeken om te kijken of daar nog iets uitkomt, maar verder probeer ik vooral te herstellen en te kijken of het volgende week weer beter wordt ūüė¨".


Een luchtweginfectie zorgt er al enige tijd voor dat de wedstrijden anders verlopen dan verwacht. In de ploeg van Mike kampen overigens meer renners met gezondheidsproblemen. Zondag 9 april zal Mike wel starten in Paris-Roubaix.

"Om 3 uur kom ik toch niet meer in beeld ūü§™", appte Mike net voor de start, want echt fit was hij nog niet. Maar gelukkig pakte dat anders uit: kilometerslang maakte hij immers deel uit van de kopgroep in Gent-Wevelghem en kleurde hij mee de koers.

Kletsnat en koud
Als laatste ploeg werd Intermarch√© vanmorgen Op Grote Markt in kletsnat Ieper voorgesteld. Warm ingepakt zwaaide Mike naar het publiek en zocht daarna weer even de warme bus op. Tegen 11.00 uur  konden de renners voor de start nog even schuilen onder de indrukwekkende Menenpoort, maar daarna gingen ze bij een temperatuur van 5 graden de regen in, op weg naar plugstreets, mogelijke waaiers en hellingen als Baneberg, Monteberg, Kemmelberg.

Vorige week woensdag schrapte een niet fitte Mike Milaan-Turijn, om zondag zo goed mogelijk aan de start te kunnen verschijnen van Milaan-San Remo. Maar ook daar bleek dat hij nog niet echt hersteld was. Gisteren meldde Mike dat hij zich nog steeds niet top voelde voor de E3 Saxo Classic. Bovendien kampten meer ploegmaats met dat probleem en zag de ploegleiding zich genoodzaakt op het laatste moment de selectie voor vandaag aan te passen.  

Prachtige koers
Na de start in natte omstandigheden konden vijf renners een voorsprong van maximaal 4 minuten nemen. Dries De Bondt slaagde er eerste in de oversteek te maken en op tachtig kilometer van de finish sloten Van der Poel, Van Aert, Pogacar en een twintigtal anderen aan. Van Intermarché was alleen Laurens Rex mee. Vanaf de Taaienberg ontspon zich een prachtige wedstrijd op o.a. de Paterberg, Oude Kwaremont en Tiegemberg.

Mathieu van der Poel heeft de 114e editie van Milaan-San Remo gewonnen. Hij sprong op de top van de Poggio met een snedige versnelling door en liet Ganna, Pogacar en Van Aert achter zicht. De vier kleppers hadden zich in de laatste 1,5 kilometer van de beklimming licht afgescheiden. In de afdaling knalde van der Poel door en kwam met zo’n tien seconden voorsprong aan op de Via Roma. De voorsprong op de meet was vijftien seconden. Ganna werd tweede voor Wout van Aert en Pogacar,

Milaan-San Remo scenario

Het profiel was als vanouds, behalve dan de startplaats. Die lag nu in Abbiategrasso. Ook het scenario is wel een beetje bekend. Er ontstond een kopgroep met de Nederlander Jan Maas en zijn ploeggenoot Alexandre Balmer. Verder Charrin, Riabushenko, Zoccarato, Tonelli, Rivi, Maestri en Negasi Haylu Abreha. De maximale voorsprong was 3:20 minuten. Geen grote voosprong dus. Maar dat kwam ook omdat er snel controle kwam van de ploegen van Van der Poel/Philipsen, van Aert en Pedersen.

Cipressa en Poggio

Op de Cipressa namen de troepen van UAE Emirates de kop. Felix Gro√üschartner leidde de dans en zorgde voor wat schifting, maar veel renners konden nog volgen. Net voor de top schoof Mathieu van der Poel naar voren om als eerste aan de afdaling te beginnen. De Nederlander kwam, samen met ploeggenoot S√łren Kragh Andersen en Matteo Trentin, met een kleine voorsprong beneden, maar zette niet door.

Vanmorgen heeft Mike in overleg met zijn ploegleiding besloten om vandaag niet te starten in de Italiaanse semiklassieker Milaan-Turijn:

"Ik ben niet fit. We denken dat het beter is om vandaag niet te rijden: Alles op zaterdag ūü§™"

Zaterdag staat Milaan-San Remo op het programma.

We zagen Mike op 250 meter van de meet naar zijn achterwiel kijken en niet meer trappen. Mike bevestigde het malheur. Zijn ketting sloeg vast tussen het kleinste tandwiel en het frame. Heel jammer, 0mdat hij op dat moment nog in een prima positie zat.

Hij loodste opnieuw Biniam Girmay naar voren. Maar de sprinter van Intermarché-Circus-Wanty verloor op zo’n 1100 meter van de witte kalklijn het contact met zijn lead-out. Mike zat goed rond in een zevende/achtste positie. Girmay probeerde weer terug te rijden naar het achterwiel van Mike, maar verspeelde daarbij ook weer kostbare energie. Toen de sprint begon en Mike dus schakelde naar zijn zwaarste verzet, moest hij snel de benen stil houden en stuurde naar links. Hij kwam nog als 39e over de eindstreep.

De laatste etappe van deze Tirreno-Adriatico werd gewonnen door Jasper Philipsen, die Dylan Groenewegen en Alberto Dainese klopte. PrimoŇĺ Roglińć won het eindklassement. De leidende positie van de kopman van Jumbo-Visma kwam in de slotrit naar San Benedetto del Tronto niet meer in gevaar.

Mike zat vandaag mee in de aanval. Al vroeg trok hij met tien andere renners in de aanval. De namen: bergtruidrager Davide Bais, Gianni Vermeersch, Georg Zimmerman, Nikias Arndt, Krists Neiland, Casper Pedersen, Clément Russo, Alessandro De Marchi, Valentin Ferron en Quinn Simmons. Ze kregen maximaal 3,5 minuut. Maar dat was te weinig om voorop te blijven in de rit, waar regelmatig een steile puist opdoemde. Op veertig kilometer van de streep waren ze eraan voor de moeite. Mike werd uiteindelijk 54e op 11:46 minuten. In het klassement staat hij 65e.

Roglic

Deze zesde rit werd gewonnen door Primoz Roglic. De Sloveen won ook al de vierde en de vijfde etappe in deze Tirreno-Adriatico. In de zogenoemde Tappa dei Muri, een heuvelrit met een hele rits aan kuitenbijters, was hij de snelste in de sprint van een elitegroepje.

Jumbo maakt flink tempo

De aanvallers werden vooral teruggepakt door Jumbo-Visma, dat doortrok op de klimmetjes richting aankomstplaats Osimo, waar de renners voor de daadwerkelijke finish al enkele keren passeerden. Wout van Aert, die de troepen aanvoerde met Primoz Roglic in zijn wiel, zorgde voor een flinke schifting. Een groepje van zo’n twintig renners begon aan de laatste ronde.

Het weer speelde vandaag een grote rol in de wielerwereld. De etappe in Parijs-Nice werd afgelast en sneeuwval zorgde ervoor dat de vrouwenwedstrijd De Drentse acht van Westerveld na 8 km gedaan was. In de koninginnenrit van Tirreno  werd alleen de lastige slotklim naar Sassotetto ingekort.

Kou, regen en rukwinden
Maar de vijfde etappe ‚Äď 9 graden, regen en rukwinden ‚Äď vergde veel van de renners. Sommigen moesten moeite doen om recht te blijven, anderen toonden dat het niet eenvoudig is om in volle wind een regenjasje aan te doen.

Grupetto
Een kopgroep van 6 renners bepaalde het koersbeeld van de eerste 100 km, maar in de heuvelachtige rit kregen ze nooit veel voorsprong. In de laatste 50 km begon de ploeg Ineos tempo te maken en dat zorgde ervoor dat de laatste aanvallers snel werden gegrepen. De klassementsrenners bleven op de klimmetjes vaart maken, waardoor veel renners de grote groep moesten laten gaan en proberen in een grupetto op tijd binnen te komen. Met een achterstand van ruim 22 minuten bereikte MIke (113e) in deze groep de finish. In het algemeen klassement staat hij 76e.

De drager van de bergtrui Davide Bais (EOLO) zat ook vandaag weer in vroege kopgroep van vijf man. De maximale voorsprong van vijf minuten liep echter terug toen enkele ploegen in het peloton gingen versnellen. 60 km voor finish was de groep weer compleet en konden de treintjes ‚Äď ook dat van Intermarch√© ‚Äď zich formeren op weg naar de lastige finale. Een venijnige klim op de drie lokale ronden zorgde telkens voor een schifting in de groep. Jumbo-Visma dicteerde in die fase de koers.

Mike vecht zich terug na iedere klim
Mike en enkele ploegmaats moesten iedere ronde op de klim lossen, maar keerden steeds weer terug. Favorieten Wout van Aert en Tom Pidcock vielen vlak voor de slotklim. Mike reageerde alert en kon overeind blijven. Ook op de slotklim slaagden de mannen van Intermarché erin hun klimmer Lorenzo Rota voorin te houden en daarna moesten ze in eigen tempo naar boven rijden. Rota verloor slechts 21 seconden op winnaar Roglic. Mike kwam als 59e boven met een achterstand van bijna vier minuten. Lennard Kämna lost Filippo Ganna af als leider.

Om 10.30 u vertrok het peloton in Follonica voor een tocht door Toscane en Umbri√ę.

De vroege vluchters mochten met vieren strijden om de bergpunten op de beklimmingen van  De Passo del Lume Spento (12,4 km aan 3,9 %) en de La Foce (3,4 km aan 5,4 %). Voor de tv-kijker leek het saaie rit te worden, want de laatste koplopers werden onverwacht vroeg gegrepen en de treintjes van ploegen hielden lang alles onder controle.

Vlam in de pan
Maar 10 km voor de finish in Foligno benutte Jumbo-Visma de wind om het peloton uit elkaar te trekken. Ook Biniam Grimay was met andere klassementsmannen mee in het eerste groepje van een twintig renners. Met nog 3 km te gaan slaagde Mike erin om met een flinke groep weer aan te sluiten.