Eind vorige week mocht vriendin Corine Mike uitzwaaien bij de luchthaven. Hoewel hij al samen met Timo Roosen een privékampje had georganiseerd, ging seizoen 2021 nou echt begonnen. Tijdens het trainingskamp aan de Spaanse Costa Blanca ging hij zich met zijn ploegmaats – in veilige bubbels – voorbereiden op de eerste koersen en overleg plegen over zijn programma. Vanuit zijn hotelkamer gaf hij deze week al een kijkje in zijn geïsoleerde coronaleven en lichtte hij zijn voorlopige programma kort toe. Het verhaal van de complete ploeg werd vrijdag 23 januari via een podcast (link) gepresenteerd.

Waar is jullie trainingskamp?
We zijn neergestreken in de omgeving van Alicante, bij het hotel van Bonalba. Hier zaten wij in principe al ieder jaar, behalve vorig jaar omdat ze toen aan het verbouwen waren. Nu was de corona een geluk bij een ongeluk want daardoor werd het voor ons niet alleen mogelijk om hier terug te keren maar ook om een iets meer afgesloten bubbel te creëren. We hebben namelijk het hele hotel afgeboekt en er kan en mag dus niemand anders binnenkomen.

Hoe houden jullie de bubbel in stand?
Sowieso dus door ervoor te zorgen dat we hier niet in contact komen met mensen van buitenaf, die niet getest zijn, en verder hebben wij een strikt protocol dat we opvolgen. We eten bijvoorbeeld in bepaalde tijdsblokken, dragen altijd mondmaskers, ontsmetten constant de handen en werken volledig gescheiden van de andere teams van Jumo-Visma (Women en Academy).

Lang van huis …
Jazeker, 6 weken om precies te zijn. Daarmee wordt, denk ik, ook wel direct duidelijk hoe gretig ik uitkijk naar het nieuwe seizoen. 6 weken zijn immers twee grote rondes achter elkaar en dat is iets wat eigenlijk bijna niemand doet in een jaar.

Is het lastig om je voor te bereiden op een seizoen waarvan het verloop onzeker is?
Dat was vorig jaar wel het geval, nu heb ik er iets meer vertrouwen in en ook heb ik wel geleerd om maar gewoon ervan uit te gaan dat het goed zal gaan en anders horen we het wel.

Wanneer is jouw eerste koers?
Die is dus al vrij snel na dit trainingskamp, we overbruggen nog een paar dagen hier en dan begint Valencia.

Welke rol vervul je dit seizoen?
Die zal wat meer ondersteunend zijn dan vorige jaren. In principe verloopt het voorjaar zoals altijd, maar met de ontwikkeling die Wout van Aert doormaakt is nu het enige verschil dat we die koersen zullen doen met één van de favorieten. Ik hoop dus zo goed mogelijk op niveau te zijn om tot diep in de finale van steun te kunnen zijn. Of door gevaarlijke groepen te counteren zoals ik dat in het verleden al vaker heb moeten doen, of om gaten dicht te rijden. En, zoals gezegd, hopelijk tot zo diep mogelijk in de finale. In de Tour is het zelfs nog gemakkelijker, daar wordt het zo veel en zo lang mogelijk op kop rijden.

Wat is in grote lijnen het programma?
Zoals gezegd, Valencia, gevolgd door een hoogtestage en het Nieuwsblad, en op dat moment zijn we dus anderhalve maand verder. Dan ben ik een paar daagjes thuis, waarna  alweer een volgend blok van 2 weken wacht in Italië met Strade, Tirreno en San Remo. Daarna volgen de klassiekers om vervolgens werken we via wat rust toe naar de Dauphiné en de Tour.

Is dit wat je verwacht had?
Ja het is natuurlijk geen hogere wiskunde, in principe rijd ik grotendeels al jaren het zelfde voorjaarsprogramma. De Tour was natuurlijk wel even afwachten, maar daar ziet de ploegleiding ook wel meerwaarde in. Het veel op kop rijden heb ik nog niet vaak gedaan, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn.

Zijn er net als vorig seizoen meer trainingskampen gepland?
Ja dat is natuurlijk lastig hoe dat evolueert met de pandemie, maar in principe proberen we dat natuurlijk wel weer zo goed mogelijk te organiseren.

In je topseizoen 2019 was je op papier vooral helper. Die knechtenrol ging je goed af bleek. Mooi om met die wetenschap te starten?
Haha, tja, het begint natuurlijk met een zo goed mogelijk niveau halen en zo goed mogelijk het plan uit te voeren. Ik weet inderdaad van mezelf dat ik altijd wel kansen kan pakken als die zich ineens voordoen, als de kopman valt, zoals bijvoorbeeld Dylan in de Tour. Maar verder hoop ik dus vooral zelf zo goed mogelijk te kunnen zijn en zou ik echt tevreden zijn als ik ergens een cruciaal gat kan dichten voor Wout of bijvoorbeeld in Wevelgem dit jaar kan zorgen dat we altijd in elke vlucht mee zitten.

Je voorbereiden op klassiekers en Tour: hiervoor ben je toch prof geworden?
Ja het is wel mooi dat het gewoon het programma is geworden zoals ik dat zelf ook graag zou uittekenen, en dat in de beste ploeg van het peloton. Het laat toch zien dat ik iets goed doe de laatste jaren ;)

Naar welke wedstrijd zie je vooral uit?
Parijs-Roubaix, als ik er een mag noemen, zeker na het afgelasten van afgelopen jaar en toch ook wel de Ronde van Vlaanderen, het deed toch wel zeer om die afgelopen seizoen te missen en op de bank toe te moeten kijken.

Voorlopige programma van Mike:

3-7 feb.  Volta a la Commuitat Valencia
27 feb.   Omloop het Nieuwsblad
6 maart   Strade Bianche
10-16 maart   Tirreno-Adriatico
20 maart  Milaan- San Remo
26 maart  E3 Saxo Bank Classic
28 maart  Gent-Wevelgem in Flanders Fields
31 maart  Dwars door Vlaanderen
4 april   Ronde van Vlaanderen
11 april  Parijs-Roubaix
30 mei - 6 juni  Criterium du Dauphiné 
26 juni – 18 juli Tour de France