1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De coronacrisis zorgde de afgelopen drie maanden voor een flinke radiostilte in de wielerwereld. Alle koersen werden geannuleerd. De vorige week presenteerde de UCI echter de nieuwe kalender vanaf 1 augustus, waarbij alles opnieuw werd geprogrammeerd.

Afgelopen maandag werd ook op het programma van Mike een laatste klap gegeven. Samen met ploegleider Frans Maassen en het team werd gekozen voor een najaar met alle belangrijke klassiekers. Mike zal dit jaar niet aan de start staan van een grote ronde, dus géén Giro en géén Vuelta.

Mike: "Ik ben heel erg tevreden met mijn wedstrijdprogramma vanaf de Strade Bianche (1 augustus, red.). Toen het team aan de nieuwe planning begon, heb ik aangegeven volledig te gaan voor de klassiekers. Eigenlijk met zo weinig mogelijk concessies! En dat is gelukt. Natuurlijk frappant dat ik dit jaar géén grote ronde ga rijden. Wel jammer, maar we moeten kiezen. Opvallend omdat ik in de oorspronkelijke planning zowel Giro als Vuelta zou doen. Maar de combinatie was in deze krappe planning onmogelijk. De Giro valt samen met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en de Vuelta is vijf dagen onderweg als ik aan de start sta van deze kasseienklassieker. Wel ben ik nog eerste reserve voor de Tour de France.

Ook zal ik minder vaak aan sprinter Dylan Groenewegen worden gekoppeld. Zoals we het nu hebben gepland, alleen in de Tirreno-Adriatico. De eerste weken rijden we vooral Italiaanse wedstrijden en Plouay. Daarna mogelijk BinckBank en de Belgische klassiekers. Er bestaan echter ook nog wel wat onzekerheden, zeker als het gaat om de trainingsstages. Ook de maatregelen bij de wedstrijden zijn minder duidelijk. We zijn daarin afhankelijk van de lokale overheden. We zullen echter als klassiekerselectie bij elkaar blijven, in eerste instantie in Italië. De Tourploeg doet hetzelfde, maar dan in Frankrijk.

We hebben nu nog anderhalve maand tot de eerste koers. Dat lijkt voor mij perfect. De test in Zuid-Limburg van een dag of tien geleden zag er goed uit. De komende weken veel duurwerk gevolgd door de intensievere trainingen. Dan zou het goed moeten komen. De laatste jaren heb ik me zelf ook wel verrast om met minder wedstrijden en alleen trainingen goed voor de dag te komen. Zo hoop ik op een mooi najaar, waarbij niet meer teveel gaat veranderen. Maar dat zal de tijd ons leren. Overheden, reisverboden en ook besmettingen kunnen planningen toch weer in de war schoppen."

Het programma ziet er nu – onder voorbehoud - als volgt uit:

AUGUSTUS
1             Strade Bianche
5             Milaan - Turijn
8             Milaan - Sanremo 
15           Dwars door het Hageland
25           Bretagne Classic – Quest-France
30           Brussels Cycling Classic

SEPTEMBER
7-14       Tirreno - Adriatico
29-3 okt  BinckBank Tour (of EuroEyes Cyclassics Hamburg)

OKTOBER
3             EuroEyes Cyclassics Hamburg (of BinckBank Tour )
11           Gent - Wevelgem
18           Ronde van Vlaanderen
21           Driedaagse De Panne
25           Parijs - Roubaix

Klik hier voor de podcast van Team Jumbo-Visman (interview Merijn Zeeman).