"We moeten attent voorin zitten", zei Mike van tevoren. En hij hield woord. Na de indrukwekkende minuut stilte voor Bjorg Lambrecht bij de start van het EK in Alkmaar begon de koers met een grote lus door de polders. De wind zorgde ervoor dat de groep uiteenviel in waaiers. In de eerste waaier zat inderdaad Mike met Dylan Groenewegen. Maar helaas zonder andere landgenoten.

Italiaanse verrassing
In een aantrekkelijk wedstrijd  – met een gemiddelde snelheid van bijna 50 km per uur – sloten uiteindelijk een tweede en derde waaier aan. Op de bochtige, plaatselijke omloop van telkens ruim elf kilometer verrasten de Italianen met een uitval op 60 kilometer voor het einde. Alleen Langeveld had de slag niet gemist.

Tevergeefse jacht
Ondanks een felle achtervolging van de andere Nederlanders geraakten zij nooit van voren. Zij sleurden op kop van het uitgedunde peloton, maar het leverde niets op. Oranje kreeg geen grip meer op de koers. In slotfase ontsnapten Viviani, Lampaert en Ackermann uit het kopgroepje: de beteren waren weg en de rest had het nakijken.

Mike 18e
Lampaert bleek in de eindsprint geen partij voor Viviani – in de rest van het wielerjaar ploeggenoten bij Deceuninck. Het brons was voor Ackermann. Dylan Groenwegen werd 12e, Mike 18e.

"Nou, ik zat inderdaad in de eerste waaier, maar attent is toch dat je altijd van voren zit. En dat is gewoon niet gelukt. Ik zat te ver, toen ze wegreden …" , laat Mike even na aankomst weten.

BinckBank Tour
Morgen begint hij in het Belgische Beveren aan de eerste etappe van de  BickBanck Tour. NOS, Sporza en Eurosport zenden de wedstrijd iedere dag live uit.