Mike neemt leiding in klassement na derde plaats in Buchten

Het komt niet zo vaak voor dat we Mike aan het werk zien op Limburgse bodem. Vandaag vertrokken de renners in het Brabantse Etten Leur. Na het aannemen van de bidonzakjes reden de renners Limburg binnen. Via Weert, Hunsel en Maasbracht richting Buchten, waar nog twee plaatselijke omlopen van 7,4 kilometer werden verreden. Mike werd in de massasprint derde achter winnaar Groenwegen en Caleb Ewan. Met de vier bonificatieseconden passeerde Mike zijn ploegmaat Jos van Emden en komt hij aan de leiding in het klassement van de ZLM Tour na drie dagen.

Opnieuw geen kans voor de kopgroep

Een kwartet met Robbie van Bakel, Mikel Aristi Gardoki, Jonas Goeman en Justin Timmermans deden een poging om vooruit te blijven. Zoals zo vaak lukte het ook vandaag niet. Jumbo-Visma zette zich al snel op kop en droeg de koers. Dat zorgde ervoor dat de vier in de laatste omloop werden gegrepen.

Buchten krijgt vaak een sprint

De sprinttrein van Jumbo-Visma kwam -zoals ook in de Vierdaagse van Duinkerke – naar de ZLM Tour om de sprints te perfectioneren, maar natuurlijk ook om vertrouwen te 'tanken'. Bovendien kwam de sprinttrein met veel 'power' terug van een hoogtestage in Spanje. Door het bergop rijden was de snelheid zeker niet afgenomen. Ook in de Spaanse Sierra Nevada werd namelijk doorgewerkt aan de snelheid.

Voortreffelijk sprint, inclusief voorbereiding.

Op enkele kilometers voor de streep zette Tony Martin zich op kop en gooide het tempo de hoogte in. Daarna nam de Noorse tempobeul Amund Jansen nog eens fors over tot voorbij de rode vod. De finale was bochtig, dus posities waren belangrijk. Op 500 meter voor de meet kwam Mike op kop, net voor een bocht naar rechts. Hij trok vol door in de drie flauwe bochtjes, waarna Groenewegen perfect uit het wiel van Mike kon komen. Ewan probeerde mee te gaan, maar kwam niet verder dan het achterwiel van de jarige sprinter van Jumbo-Visma. Mike werd netjes derde en balde zijn vuist en wist dat hij de leiding nam in het algemeen klassement. Hij neem de trui over van Jos van Emden, die woensdag de proloog won.

"Ik zag dat er een gat was en heb zelf doorgesprint"

“De lead-out van vandaag was van grote klasse”, beaamde Mike. “Mensen kunnen wel zeggen dat het hier geen WorldTour niveau is, maar dat maakt het juist zo lastig. Het hele peloton wil je verrassen en dan moet je waken dat je niet ingesloten raakt. We zijn goed bij elkaar gebleven als ploeg. Ik trok de sprint aan en zag dat er een gat was, dus heb ik zelf ook doorgesprint. Natuurlijk wil ik de ZLM Tour graag op mijn naam schrijven, maar het belangrijkste is dat de overwinning binnen de ploeg blijft.”

Morgen door de Zuid-Limburgse heuvels

Om 12.30 uur start morgen in Buchten de derde etappe. De finish ligt op de Beethovensingel in Landgraaf. Verschillende Zuid-Limburgse heuvel liggen te wachten op het peloton van 115 renners. De laatste 35 kilometer zijn weer vlak.

Foto's: door Hein van Bakel ©

Back to Top