Simon Clarke heeft in Roquetas de Mar de vijfde etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Australiër klopte Bauke Mollema en Alessandro De Marchi na een lange ontsnapping. Ook Rudy Molard maakte deel uit van deze vroege vlucht en nam de rode leiderstrui over van Michał Kwiatkowski. Mike passeerde in het peloton als 46e de eindstreep op 4:55 minuten.

Hevige strijd voor de vroege vlucht
Vanaf de start in Granada vlogen de renners erin en de strijd om mee te zitten in de lange ontsnapping leek heviger dan afgelopen dagen. Pas na 65 kilometer slaagde een grote groep erin zich los te rukken van het peloton. Die kopgroep bestond uit liefst 25 renners, met daarbij onder anderen Europees kampioen Matteo Trentin, Floris De Tier en Sepp Kuss van LottoNL-Jumbo en onze landgenoten Bauke Mollema en Maurits Lammertink. Rudy Molard was de best geklasseerde van het stel op de 28e plaats op 3’46” van leider Michał Kwiatkowski. Alleen Sky en Quick-Step waren niet vertegenwoordigd.

Na de nodige schermutselingen kwman De Marchi, Clarke en Mollema voorop. Met een minuutje voorsprong dook het leidende drietal de afzink in richting aankomstplaats Roquetas de Mar. De achtervolgers waren gezien en de winnaar moest vooraan worden gezocht. In de finale hield Clarke zijn hoofd koel met al zijn ervaring in het baanwielrennen en maakte zijn favorietenrol waar in deze sprint met drie. Rudy Molard, de best geklasseerde in de vroege vlucht, zag zijn inspanningen beloond, Hij kwam 4’47” eerder dan leider Kwiatkowski over de streep en nam de leiderstrui over.

Stevige opening, daarna minder stress
Mike: "De beginfase was hard, waardoor er ook een sterke groep wegbleef. In het peloton daarachter was nooit veel stress. Wij hebben Wilco bijgestaan. Samen met Max Walscheid zorg ik voor de positionering op het vlakke gedeelte. Zeg maar tot aan de voet van de klim. Daarna nemen Johannes Fröhlinger en Martijn Tusveld het over. Vandaag gingen ze rustig omhoog en dus kon ik gewoon in het peloton blijven. Ook richting aankomst houden wij Wilco zo goed mogelijk in positie. Daarom zie je ons ook op de plaatsen 44 tot en met 46 in de daguitslag staan."

Zesde etappe (156 km)
Na de tijdrit in Málaga telt de zesde etappe van deze Vuelta a España de minste hoogtemeters van de eerste week, slechts 1.120 namelijk; relatief gezien een makkie dus. Het startsein wordt gegeven in Huércal-Overa, waarna de renners via Pulpí naar San Juan de los Terreros aan de kust rijden. Na 31,5 kilometer over – naar Spaanse begrippen – vlakke wegen verlaat de Vuelta voor het eerst dit jaar Andalusië voor een bezoek aan de regio Murcia. De koers volgt eigenlijk de hele dag de kustlijn van de Costa Cálida, die ook wel wordt gezien als ‘de vergeten kust’ tussen de veel bekendere Costa Blanca, Costa Brava en Costa del Sol. Het grootste deel van deze Warme Kust is zeer ruig en op de kale heuvels van natuurreservaat Cabo Cope-Puntas de Calnegre, zijn dan ook enkele bergpunten te verdienen. Na 53,5 kilometer beginnen de renners aan de eerste klim, de Alto del Garrobillo (3,8 km aan 5,7%).
Dan dalen de renners via Mazarrón af naar de kust voor een korte passage langs het strand, want daarna moet er opnieuw geklommen worden; na 99 kilometer wacht namelijk de Alto del Cedacero (4 km aan 6,2%), maar tijd om te stoppen bij het uitkijkpunt met verbluffend uitzicht op de Middellandse Zee zal er niet zijn. De druk van het peloton op de kopgroep zal namelijk zoetjesaan voelbaar zijn.