Mike hoort bij outsiders op NK Brabantse Wal

Voor Mike altijd één van de hoogtepunten van het jaar, het Nederlands kampioenschap (NK). Als kampioensrenner heeft hij al vaker later zien (4 x bij de jeugd en 1x nieuwelingen) dat hij op deze dag rekening met hem moet worden gehouden. Niet alleen deze statistieken, maar ook zijn prestaties in de voorjaarsklassieker maken hem een gevaarlijke outsider in deze titelstrijd op de Brabantse Wal.

Parcours
Het Nederlands kampioenschap op de weg voor mannen telt dit jaar een totale afstand van 221,6 kilometer over de Brabantse Wal, een verhoging in het zuidwesten van Noord-Brabant – nabij de Belgische grens. Deze verhoging zorgt in de wedstrijd zelf echter niet voor veel hoogtemeters – de Rijzendeweg in Woensdrecht mag met een gemiddeld stijgingspercentage van 3% over vijfhonderd meter niet voor geloste coureurs zorgen.

De koers is op te delen in een aanloop en in een lokaal circuit waarop de coureurs de wedstrijd gaan betwisten. De aanloop duurt bijna vijftig kilometer.Daarna zal het peloton vijftien keer het lokale circuit van 11,5 kilometer afleggen. Op dit circuit maken de renners een ronde door Hoogerheide en doen zij ook het nabijgelegen dorpje Woensdrecht aan. De laatste vijf kilometer van elke omloop zijn het verraderlijkst. Op de Bossestraat – op vier kilometer van de meet – moet het peloton een dalende strook met kasseitjes bedwingen. Hierna volgt een stukje asfalt, waarna er op en rondom de Rijzendeweg bijna twee kilometer aan klinkerstroken liggen. Deze oplopende weg in Woensdrecht fungeert al jaren als scherprechter voor amateur- en jeugdrenners in de Ronde van Woensdrecht, maar zal op het NK voor de profs hoogstwaarschijnlijk niet voor problemen zorgen.

Pas in de laatste kilometer krijgt het peloton weer asfalt onder de wielen. Op dat moment versmalt echter de weg en is het voor de coureurs duwen geblazen om goed gepositioneerd de laatste tweehonderd meter in te gaan. Op de Scheldeweg kroont de nieuwe Nederlands kampioen zich in een licht oplopende finishstraat.

Team Sunweb met negen!
Mike en zijn acht ploegmaats zullen moet opboksen tegen de grotere formaties van LottoNl-Jumbo en Roompot. Naast Mike staan de volgende renners van Team Sunweb aan het vertrek: Tom Stamsnijder, Tom Dumoulin, Lennard Hofstede, Roy Curvers, Sam Oomen, Martijn Tusveld, Laurens ten Dam en Wilco Kelderman.

NOS.nl en TV
De NOS zal het NK live uitzenden op zowel de TV als de website. De hele koers is rechtstreeks te zien via NOS.nl. Op NPO 1 is het begin van de koers te zien van 13.05 tot en met 13.45 uur. Het laatste uur van de koers is vanaf 15.03 uur live te zien op televisie bij NPO 2.

Back to Top