1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De koninginnenrit van de Tour Down Under was opnieuw de rit met aankomst op de Willunga Hill. Deze vijfde rit werd gewonnen door BMC-renner Ritchie Porte. Acht seconden achter Porte kwam Daryl Impey binnen. De Zuid-Afrikaan neemt de leiderstrui over.

En daar is De Gendt!
De vijfde rit startte in McLaren Vale en had een lengte van 151,5 kilometer. Op deze voorlaatste dag  reden in aanloop naar de tweevoudige beklimming van Willunga Hill zeven renners voorop. Thuisrijders Dempster en Bowden kregen bergkoning Dlamini, Fumiyuki Beppu, Mads Würtz Schmidt, Nuno Bico als ook de Belg Thomas De Gendt  met zich mee. Het 7-tal reed een voorsprong van bijna vier minuten bij elkaar. BMC had echter de controle over het peloton. Tijdens de eerste beklimming van Willunga Hill lieten Dlamini en De Gendt hun medevluchters ter plaatse. De Gendt probeerde het ook nog solo, maar alles zonder succes. Op de laatste beklimming plaatste Porte zijn versnelling en liet de rest achter zich.

Klassementen
Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte. Mike kwam als 57e over de streep op vier minuten en vier seconden. In het algemeen klassement staat hij op plaats 54 op 12:31 minuten van Impey en Porte.

Reactie vanuit Adelaide
Mike: "Vandaag redelijk veel wind in de vijfde rit. Maar er gebeurde weinig in de eerste 100 kilometers. Op de eerste beklimming van Willunga Hill was het gevaarlijk, dus daar waren we alert. Maar ook daar gebeurde weinig en we maakten ons klaar voor de slotklim. We werden echter verrast door de actie van Tean EF Education First Drapac p/b Cannondale. Zij maakten een waaier. Daarbij kreeg ik Chris Hamilton nog in de eerste waaier, maar Sam zat niet mee. Ik heb me vervolgens laten uitzakken tot in de tweede waaier. Onderaan de slotklim naar Willunga Hill kwam alles weer samen. En kon ik het rustiger aandoen. Morgen nog de een slotrit van 20 ronden van 4,5 kilometer (90 km) en dan zit de Tour Down Under er al op."