De openingsrit in Tour Down Under werd gewonnen door de Duitser André Greipel. De Lotto-Soudal renner was in een massasprint Caleb Ewan en Peter Sagan te snel af. De Duitser wordt ook de eerste leider. Mike deed zoals verwacht de leadout voor Bauhaus en bolde als 116e op zestien seconden over de meet.

Laatste tien kilometer
Mike: "Op ongeveer tien kilometer van de meet zijn van voren gekomen. De kilometer vóór de vod zaten we iets te ver. Ik ben toen met Nikias Arndt en Phil Bauhaus iets meer naar voren gereden. Maar eigenlijk was dat meer oplapwerk, in plaats van een échte leadout. Op 800 meter heb ik afgegeven aan Nikias, die weinig meer kon doen. Phil zat in het wiel van Sagan, maar kon daar niet meer uitkomen. Uiteindelijk werd hij zesde omdat ook bij hem de frisheid ontbrak."

Koersverloop
De 131 renners vertrokken in Port Adelaide en zouden na 145 kilometer finishen in Lyndoch. Al in de eerste kilometers kregen Scott Bowden, Nickolas Dlamini en William Clarke de 'zegen' van het peloton. Ze mochten vier minuten nemen en wat punten en seconden sprokkelen. Op tien kilometer van de meet werd Clarke als laatste gegrepen. Hij had er toen al een solo opzitten van twintig kilometer. Vooral Mitchelton-Scott (met Ewan) en Quick Step Floors (met Viviani) hadden de beste sprinttreintjes naar de laatste kilometer.

Tweede rit 
De rit van morgen gaat over 148 kilometer en heeft een lastige plaatselijke omloop en ook aankomst. De klassementsleiders moeten attent zijn.