De nationale titelstrijd in Hellendoorn was het eindstation van het cross-seizoen 2015-2016 voor Mike. In Overijssel wist hij er een elfde plaats uit te slepen. Na een prima start positioneerde hij zich als zevende bij het verlaten van de start-asfaltstrook.
Mike: "In begin zat ik goed mee. Ik zat net achter een groep van vier op de plaatsen drie tot en met zes. Maar het tempo was erg wisselend. Toen ik enkele tientallen meters verloor, nam ik te veel risico en tuimelde van mijn fiets."

Valpartij en vertrouwen 
Op dat moment verloor Mike een aantal plaatsen en kwam op een elfde plaats terecht. Een groep met Godrie, Bosman, Van der Heijden en Wubben zat vijftien seconden voor hem. Die groep kon Mike helaas niet bereiken, mede omdat hij iets meer op zeker speelde in de afdalingen in de zandkuil.
"Ik speelde inderdaad iets meer op zeker. Door de valpartij kreeg mijn vertrouwen een deukje. Ook zat ik alleen en was er voor mij niet écht sprake van een wedstrijd", klonk het realistisch uit de mond van Mike.

In de laatste ronde kwam die wedstrijd er wel nog met Patrick van Leeuwen, maar die werd door Mike verwezen naar de twaalfde plaats.
Mike: "Slordig is misschien wel het juiste woord voor mijn koers. Jammer dat ik niet kon aanhaken bij het groepje-Bosman. Verder liepen ook de losse zand passages minder dan op training. Dan ben ik fris, nu begin je en bloc aan zo'n strook. Toch anders en dus lastiger!"

Van der Poel maakt favorietenrol waar
Mathieu van der Poel werd winnaar, de voorspelde winnaar. Op ongeveer tweeënhalve ronde van het einde versnelde bij lopend bergop en zette Lars van der Haar op twintig seconden. David van der Poel klopte Corné van Kessel voor de bronzen plak.