Vijftig kilometer voor de finish in Stavanger stond Mike plotseling zonder fiets in de berm. Er was geen ontsnappen mogelijk voor hem toen in het peloton twintig man tegen de vlakte gingen. Tv-beelden lieten al snel zien dat hij  - ondanks een een gescheurde broek en gehavende dij - met de ook gevallen Nathan Van Hooydonck weer op weg naar het peloton. Het vergde een flinke achtervolging, maar de aansluiting kwam er. 

Volop spanning vandaag in de lokale ronden. Ben Healy, de eenzame overblijver uit de vroege kopgroep haalde het net niet. Mike rondde het lead-out-werk van Nathan Van Hooydonck perfect af door de sprint van het uitgedunde groepje te winnen. Helaas ging het om de negende plaats.

Volop spanning in de slotfase van de vierde etappe. Mike liet op een slimme manier Nathan Van Hooydonk wegrijden uit de selecte groep van een veertig renners die het laatste klimmetje had overleefd. Helaas strandde de poging in de laatste kilometer. Timo Roosen piloteerde Mike vervolgens in een perfecte positie, maar moest in feite iets te vroeg afhaken.

Spannend, zeer spannend waren de laatste kilometers van de tweede etappe. In de selecte groep die met hoge snelheid naar de finish denderde, schoof Mike in het Jumbo-treintje met Hessmann, Van Hooydock, Roosen behendig naar voren. Op het laatste hupje leek Mike het te halen, maar helaas was Ethan Hayter een fractie sneller.

We moesten lang wachten op actie in de eerste etappe. Op de slotklim van ruim twee kilometer viel de beslissing. Mike die door zijn ploeggenoten voor in het uitgedunde peloton was gehouden, sprintte in Voss naar een fraaie 8e plaats achter winnaar Remco Evenepoel, die uiteraard morgen in de leiderstrui mag starten.

Mike heeft de laatste drie weken met de Tourselectie op hoogte getraind op de Sierra Nevada. Afgelopen zondag is hij vanuit Spanje met Nathan Van Hooydock naar Noorwegen gevlogen waar in Bergen de Tour of Norway wacht.

Eind mei zal Mike weer in competitie komen. Hij start dan in de Ronde van Noorwegen, daarna volgt de ZLM Tour en eind juni het NK op de VAM-berg. Op zondag 17 april beëindigde Mike zijn voorjaar in Parijs-Roubaix, inmiddels alweer vier weken geleden. 

Terwijl een deel van de ploeg van Jumbo-Visma in Italië de Giro afwerkt, is Mike met zijn ploeggenoten  druk in voorbereiding op de Tour de France. In Spanje zijn ze – in een afgesloten bubbel – bezig aan een hoogtestage in de Sierra Nevada.

Gravel
Mike rijdt daar af en toe zelfs op de gravelwegen in de Spaanse bergen. Echt genieten,  laat hij weten op zijn Instagramaccount : "Working hard, although it doesn’t feel like work on days like these." Zijn eigen foto's bij dit artikel bevestigen dat: "Even geschoten toen we offroad waren."

In het centrum van Boedapest stond vandaag de laatste etappe gepland van de Ronde van Hongarije. Er moest twaalf maal een omloop van 7,5 kilometer worden afgelegd. Mike deed opnieuw de voorbereiding voor Olav Kooij. Kooij moest op de streep alleen Edward Theuns voor laten gaan. De Belg van Trek-Segafredo won  daardoor de slotrit en Damian Howson het algemeen klassement.

De klimmers moesten in deze Ronde van Hongarije wachten tot dag vier. De renners, die voor een goed klassement gingen, moesten vandaag bij de les zijn. In de langste etappe van deze vijfdaagse was de finish getrokken op een slotklim van meer dan twaalf kilometer aan 5,6 %. Mike speelde geen rol van betekenis en hielp Gijs Leemreize in het begin van de klim.

Mike is in de derde etappe van de Ronde van Hongarije als tweede geëindigd. Hij moest het in de jump op de lijn afleggen tegen de Duitser Phil Bauhaus. Ook nu weer veel hectiek in de laatste kilometer. Waarbij een valpartij op 1500 meter van de streep zorgde voor een afsplitsing van twaalf renners. Mike kon als laatste aansluiten.

Op de dag dat de Hongaar Atilla Valter in de Ronde van Italië verrassend het roze tricot greep, werd de tweede rit verreden in de Ronde van Hongarije. Opnieuw werd er gesprint, waarbij het Team Jumbo-Visma opnieuw de kaart Olav Kooij trok. Mike deed de lead-out, waarbij hij Kooij vanuit de koppositie opzocht en zo'n vierhonderd meter voor de meet de sprinters op snelheid bracht. Kooij kon tweehonderd meter later vrijuit sprinten, maar zag 'in extremis' nog drie renners voorbij komen.

Mike bolde als 55e over de finishstreep in Kaposvár. In de eerste etappe van de Ronde van Hongarije offerde hij zich op voor zijn ploegmaat Olav Kooij. Het jeugdige talent van Jumbo-Visma kon echter niet voluit sprinten omdat hij klem zat tegen de dranghekken. Hij werd uiteindelijk zevende. Phil Bauhaus won de massasprint en versloeg  Jakub Mareczko en Jordi Meeus. Bauhaus werd tevens de eerste leider.

Woensdag is het dan zover! Mike zal voor het eerst sinds zijn val op de hoogtestage weer een rugnummer opspelden. De vijfdaagse Ronde van Hongarije heeft hij samen met het team en dus ook met ploegleider Frans Maassen uitgekozen voor zijn heroptreden.

Mike werd vandaag achtste in de derde etappe van de Team Jumbo-Visma eCompetition. Hij blijft hiermee leider in het algemeen klassement. Er werd een sprint verwacht en die kwam er ook. De uitslag was wel verrassend met veel Development renners vooraan. Lars Boven won voor Owen Geleijn en Tobias Foss. Ook de nummers vier en vijf zijn renners uit het jongerenteam.

Het lijkt er een beetje op dat Mike een verzamelaar van leiderstricots gaat worden. Hij won vanmorgen de tweede etappe van de Team Jumbo-Visma eCompetition. Met deze zege nam hij de oranje leiderstrui over van de Belg Wout van Aert. Bovendien won hij de tussensprint en verstevigde daardoor de leiding in het sprintklassement (groene trui).

 De winst in de tussensprint van de eerste rit van de Jumbo-Visma eCompetition leverde Mike meteen de groene trui op. Ook aan het einde van rit deed hij weer in de strijd om die andere trui: de gele. De zege na 43 km wedstrijd ging echter naar Wout van Aert, die in een kopgroep van zeven Vingegaard (2e), Kuss (3e) en Mike (4e) te snel af was. Door de bonuspunten van de tussensprint is Mike in algemeen klassement nu 3e.

Met de punten uit de Hammar Stavanger, waar Mike won met het Team Jumbo-Visma, staat hij inmiddels bij de beste honderd renners in de UCI-ranking. We vinden hem terug op een 96e plaats als elfde Nederlander met 662 punten. De lijst wordt nog steeds aangevoerd door de Fransman Julian Alaphilippe met 3746 punten. Met 3120 punten volgt Tom Dumoulin (Team Sunweb) op plek twee. De derde plaats is voor de Deen Jakob Fuglsang met 2991 punten.

De verdere ranking (inclusief de Nederlanders in de top 100) is als volgt: 4. Alejandro Valverde (Spa) 2943 punten; 5. Primoz Roglic (Slo) 2820; 6. Greg van Avermaet (Bel) 2675; 7. Tibaut Pinot (Fra) 2626; 8. Geraint Thomas (Gbr) 2615; 9. Elia Viviani (Ita) 2574 en 10. Simons Yates (Gbr) 2537.