We spraken deze week met Mike, die op 22-jarige leeftijd debuteert in de Vuelta. De Ronde van Spanje  begint  zaterdag 22 augustus en eindigt zondag 13 september in Madrid. Het routeschema vermeldt dit jaar één ploegentijdrit, één tijdrit, vier vlakke ritten, drie aankomsten heuvelop, vier aankomsten bergop, vier ritten door de heuvels, vier bergritten en twee rustdagen.

Het deelnemersveld van deze Vuelta is er werkelijk eentje om je vingers bij af te likken. De sterke blokken van Astana (met Aru en Nibali), Movistar (met Quintana en Valverde) en Sky (met Froome) staan klaar voor een spetterende wedstrijd.

Zaterdag ga je van start in de Vuelta. Gefeliciteerd of is het niet bijzonder?

Mike: "Ja en nee, als eerstejaars renner starten in de Giro, de Tour of de Vuelta komt niet heel vaak voor en is dus wel speciaal. Aangezien onze ploeg wat kleiner is, ontstond er ruimte, waardoor ik kan deelnemen aan deze grote ronde."

Was bij het ondertekenen van het contract al duidelijk dat een grote ronde erin zat voor dit jaar?

Mike: "Daar hebben we destijds wel over gesproken, maar het was afwachten hoe het tijdens het seizoen zou gaan. Na het Nederlands kampioenschap vroeg ik of ik de Vuelta kon doen en daar hebben we naar toe gewerkt. De resultaten kwamen al snel en het lijkt dus perfect te passen."

Je bent nu 22 jaar en in de Vuelta wordt je 23. Is dit niet te vroeg voor een debuut?

Mike: "Misschien wel, maar daar kom ik pas achter in Spanje. De ploeg geeft echter de ruimte en als ik op mijn limiet zit, stap ik voortijdig uit. Natuurlijk hoop ik dat dit niet gaat gebeuren. De ervaren renners en ploegleiders zeggen dat het een enorm voordeel is als je een grote ronde gereden hebt. Vooral nu komt dat goed uit. Ik kan na de Vuelta uitrusten en de hardheid die ik opgedaan heb, kan ik mooi meenemen naar de winter en het voorjaar."

Is de Vuelta na de Tour of Californië en de Tour de Suisse een logische stap?

Mike: "Ja een klein beetje, de vraag was ook hoe ik Zwitserland zou verteren. Een wedstrijd op het hoogste niveau en qua duur al langer dan eerder gereden etappekoersen. Ik werd vooral bergop beter in de laatste dagen van deze wedstrijden en in dat opzicht moet een wat langere wedstrijd ook kunnen."

Heb je het routeschema al bekeken ?

Mike: "Het wordt een lastige Vuelta, want wij rijden enorm veel bergop en het deelnemersveld is erg sterk. De bergritten worden vooral een kwestie van uitrijden en hardheid opdoen. In de tussenritten hoop ik enigszins hersteld te zijn en een rit uit te zoeken om mee te springen."

Met welke ploeg gaan jullie er naar toe?

Mike: "Een echte vrijbuitersploeg. Met het wegvallen van Laurens ten Dam hebben we geen échte kopman meer. We bereiden natuurlijk de sprints met Tom van Asbroeck voor. Maar verder zal iedereen zijn moment mogen uitzoeken."


Krijg je na de prima vorm van de laatste weken ook eigen kansen? Of staat alles in het teken van het uitrijden van de Vuelta ?

Mike: "Valt weinig van te zeggen. Ik zal moeten bekijken hoe het gaat in de eerste twee weken. Ik denk dat ik in het begin zo rustig mogelijk blijf en dan hopelijk sterk genoeg ben om mee te doen. Anders wordt het inderdaad vooral uitrijden."

Hoe zag je voorbereiding eruit en ben je er klaar voor?

Mike: "Eerst zou ik via de Ronde van Polen richting de Vuelta gaan. Maar later hebben we in overleg voor een andere voorbereiding gekozen. Ik heb veel koersritme kunnen op doen en toch ook voor de overwinning kunnen rijden in de Belgische kermiskoersen, Londen en Tour de L’Ain. In deze Franse rittenkoers heb ik ook nog omhoog kunnen rijden, waardoor ik met een goed gevoel richting Spanje trek."

Waar kijk je in de Vuelta naar uit?

Mike: "Eigenlijk naar alles, want dit zijn natuurlijk toch de momenten waarop je jarenlang hoopt: nu is het al zover! Verder hoop ik wel zo veel mogelijk mee te kunnen doen. Alleen maar meerijden is niet waarvoor ik wielrenner ben geworden. Al is het als eerstejaars soms niet anders."

Waar zie je in deze sterk bezette Vuelta tegenop?

Mike: "Vooral de bergritten. Er zitten echt monsterritten tussen, die nog erger zijn dan in de Tour. Het deelnemersveld is bijna gelijk aan de Tour. Ik hoop dat ik goed genoeg ben om vlot in de grupetto mee te kunnen. Vooral in de laatste week moet ik nog goed genoeg zijn. En tot slot … ik wil op zondag 13 september heel graag in Madrid aankomen."