1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

We zagen Mike op 250 meter van de meet naar zijn achterwiel kijken en niet meer trappen. Mike bevestigde het malheur. Zijn ketting sloeg vast tussen het kleinste tandwiel en het frame. Heel jammer, 0mdat hij op dat moment nog in een prima positie zat.

Hij loodste opnieuw Biniam Girmay naar voren. Maar de sprinter van Intermarché-Circus-Wanty verloor op zo’n 1100 meter van de witte kalklijn het contact met zijn lead-out. Mike zat goed rond in een zevende/achtste positie. Girmay probeerde weer terug te rijden naar het achterwiel van Mike, maar verspeelde daarbij ook weer kostbare energie. Toen de sprint begon en Mike dus schakelde naar zijn zwaarste verzet, moest hij snel de benen stil houden en stuurde naar links. Hij kwam nog als 39e over de eindstreep.

De laatste etappe van deze Tirreno-Adriatico werd gewonnen door Jasper Philipsen, die Dylan Groenewegen en Alberto Dainese klopte. Primož Roglič won het eindklassement. De leidende positie van de kopman van Jumbo-Visma kwam in de slotrit naar San Benedetto del Tronto niet meer in gevaar.

Acht koplopers wisten die openingsuren te kleuren: Nans Peters, Mikkel Honoré, Lorenzo Fortunato, Samuele Zoccarato, Bruno Armirail, Henri Vandenabeele, Valentin Ferron en Arthur Kluckers. De vluichters werkten goed samen en werd pas in de laatste drie kilometer op het lokale circuit rond San Benedetto del Tronto gegrepen.

Info over boete onjuist

Diverse media verspreidde vanochtend het nieuws dat een aantal renner, waaronder Mike, een boete hadden gekregen van 500 Zwitser Frank en 25 strafpunten in het UCI klassement. In de finale van de zaterdag-etappe zouden de renners gebruik hebben gemaakt van een stoep en/of zijpad. Naast Mike ging het o.a. om van Aert, Landa, Carthy, Vermeersch en Zimmermann.

Mike: “Ja, dat hoorde we inderdaad ook na de koers. Maar kort na het bericht werd deze straf ook weer geseponeerd. Die jurybeslissing sloeg nergens op. En wat de koers betreft, heb ik regelmatig kettingproblemen. En we zaten vandaag aardig goed. Dus dat was mooi klote. Mijn ketting viel op het moment dat ik de sprint wilde inzetten tussen het tandwiel elf en het frame.”

De uitslagen: