1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Het weer speelde vandaag een grote rol in de wielerwereld. De etappe in Parijs-Nice werd afgelast en sneeuwval zorgde ervoor dat de vrouwenwedstrijd De Drentse acht van Westerveld na 8 km gedaan was. In de koninginnenrit van Tirreno  werd alleen de lastige slotklim naar Sassotetto ingekort.

Kou, regen en rukwinden
Maar de vijfde etappe – 9 graden, regen en rukwinden – vergde veel van de renners. Sommigen moesten moeite doen om recht te blijven, anderen toonden dat het niet eenvoudig is om in volle wind een regenjasje aan te doen.

Grupetto
Een kopgroep van 6 renners bepaalde het koersbeeld van de eerste 100 km, maar in de heuvelachtige rit kregen ze nooit veel voorsprong. In de laatste 50 km begon de ploeg Ineos tempo te maken en dat zorgde ervoor dat de laatste aanvallers snel werden gegrepen. De klassementsrenners bleven op de klimmetjes vaart maken, waardoor veel renners de grote groep moesten laten gaan en proberen in een grupetto op tijd binnen te komen. Met een achterstand van ruim 22 minuten bereikte MIke (113e) in deze groep de finish. In het algemeen klassement staat hij 76e.

Dubbelslag Roglic
Van Intermarché zat Lorenzo Rota lang in de eerste groep, maar in de finale was hij daar verdwenen. Wilco Kelderman wist Primoz Roglic goed te positioneren, waarna deze niet alleen de etappe kon winnen, maar door de bonificatieseconden ook de nieuwe leider wordt. In het algemeen klassement staan de eerste tien renners nog dicht bij elkaar, waardoor er morgen beslist koers gemaakt zal worden.

 

Rota af kunnen zetten? "Haha nee eigenlijk niet, want toen Ineos tempo begon te maken heb ik de grupetto opgezet; dus was het een relatief rustige dag. 
Ligt de etappe van morgen jou beter? " Nee morgen is waarschijnlijk nog lastiger dan vandaag met veel steile klimmetjes. Dus dat wordt ook aanklampen en dan ergens een groep opzoeken.
Verder heb ik eigenlijk nog niets van de etappe gezien. Reed Rota nog een beetje goed?"
Hij viel tegen, want 5 km voor de finish moest hij lossen. Kwam op 39e binnen op drie minuten.