1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De laatste échte etappe was een etappe voor de klimmers. Morgen beëindigen de renners in de Volta oa Algarve de meerdaagse wedstrijd namelijk met een individuele tijdrit over 24,4 kilometer op redelijk vlak terrein.

Tom Pidcock won deze vierde rit na 178 kilometer op de Alto do Malhão. Met een snedige versnelling liet hij Almeida en Ilan van Wilder achter. De Brit gaat morgen dus in de tijdrit de gele leiderstrui verdedigen. Hij zal vooral het gevecht aangaan met Ganna en wereldkampioen Tobias Foss.

Toen het peloton Albufeira verliet, zaten de vluchters alweer klaar. Ze waren met z’n drieën met Mathias Vacek, Lewis Askey en Kasper Asgreen. Ze kregen maximaal vijf minuten in de fase van de eerste twee beklimmingen, die vroeg werden voorgeschoteld.  De finale werd verwacht op zo’n veertig kilometer van de streep met de klim naar Alte (derde categorie). Daarna wachtte de Alto do Malhão op de renners, een pittige klim van 2,6 kilometer aan ruim 9%. Deze klim stond tweemaal op het menu, ook weer aan de finish.

Sterke fase Mike

Bij de eerste beklimming van de Alto do Malhão waren nog maar veertig renners over. Mike zat er goed bij, ook de sterke Rui Costa zat mee. En Mikes ploegmaat Kobe Goossens had samen met Rémi Cavagna een voorsprong genomen. Ze kregen wat ruimte, maar ook niet meer dan 25 seconden. De vroege vluchters waren toen al ingerekend en zelfs achtergelaten. Toen de Italiaan Matteo Trentin het tempo verhoogde, was de voorsprong van het duo snel verdwenen. Mike wachtte boven de klim op zijn ploegmaat Runne Herregodts.

Mike knap mee over de eerste Alto do Malhão
Mike: “Ik zal goed mee op de eerste Malhão. Het peloton was toen al flink uitgedund. Jammer genoeg liep de ketting bij Runne Herregodts eraf. Bovenop – op 25 kilometer van de streep – heb ik op hem gewacht. Maar het terugkomen was bijzonder lastig. Zeker tegen een heel peloton, waar Trentin het tempo maakte. We zijn blijven rijden tot aan de voet en toen ben ik rustig naar de finish gereden. Trouwens daarna nog een uurtje extra getraind. Morgen een tijdrit, die voor mij niet écht belangrijk is. Ik had een prima dagje.”

Hieronder de uitslag