1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De laatste rit in de bergen op de voorlaatste dag werd gewonnen door Richard Carapaz. De Ecuadoriaan versnelde in de twintigste rit bovenop de Puerto de Cotos en hield knap stand in de laatste zes kilometer, die vlak waren. Klassementsleider Remco Evenepoel werd amper aangevallen en zal morgen – na een korte sprintersrit -  de Vuelta a España op zijn naam schrijven.

Toch vijf lastige heuvels

In deze rit over 181 kilometer was nog genoeg mogelijk. En met vijf lastige beklimmingen zeker niet de gemakkelijkste dag. Voor de Belgen natuurlijk een belangrijke dag, want Remco Evenepoel zou waarschijnlijk de  eerste Belgische grote rondewinnaar worden sinds 1978. Het gevaar zat hem eigenlijk in die mogelijke slechte dag of in een superaanval van Movistar renner Enric Mas, die tweede stond op meer dan twee  minuten.

Veel aanvallen op Puerto de Navacerrada

Stannard trok er op uit met ploegmaat Xandro Meurisse, maar ook, Rubén Fernández, Daniel Navarro, Marc Soler en Simon Guglielmi. De vlucht was een laatste poging van Stannard om punten te pakken voor de bergtrui.

Er kwam dan ook een tegenaanval op gang met de Jumbo-renners Rohan Dennis en Robert Gesink, David de la Cruz, Vincenzo Nibali, Gino Mäder, Sergio Higuita, Jesús Herrada, Hugh Carthy, Thibaut Pinot, Sébastien Reichenbach, Richard Carapaz, Louis Meintjes, Alejandro Valverde, Gregor Mühlberger, Jan Polanc, Urko Berrade en Pau Miquel en Mikel Bizkarra. Deze groep kwam onder impuls van Carapaz en Pinot terug vooraan in de wedstrijd

Evenepoel nooit in de problemen

Op de vierde beklimming (Puerto de la Morcuera) gingen Meintjes, Carapaz en Higuita versnellen. In het peloton voerde Movistar de druk op, maar Evenepoel bleef attent en op het wiel van Mas. Vooraan bleef de 2-voudig etappewinnaar Carapaza versnellen en alleen Higuita kon nog mee. Nadat Rodriquez was gelost bracht Almeida met een flinke versnelling de favorieten bijna terug. Carapaz schudde de Colombiaan van zich af een solo van zes kilometer. Ook Thymen Arensman deed nog een ultieme poging, maar ook hij bleef hangen op vijftien seconden. Zo pakt de Ineos-Grenadiers-kopman zijn derde ritzege in deze Vuelta. Remco Evenepoel kwam met alle ‘belagers’ over de streep en werd overmand door emoties. Hij zal morgen het algemeen klassement op zijn palmares bijschrijven.

Klassementen

Mike kwam samen met Sam Oomen en Roah Dennis als 45e over de streep op een achterstand van 12 minuten en 16 seconden. In totaal zijn er nog 134 renners in de strijd en zullen naar alle waarschijnlijk morgen vertrekken. In het algemeen klassement steeg Mike zelfs acht plaatsen naar een 91e plek. Zijn totale achterstand op Evenepoel na twintig dagen Vuelta is 3:52:40 uren.

Mike: “Ik voelde me vandaag vrij goed en kon wat langer mijn wagonnetje aanhaken. En dan scheelt dan ineens best veel na drie weken in een grote ronde. En dat voelt ook heel wat beter dan van achter de grupetto klooien, zoals de vorige week. Ik loste op de vierde beklimming. Dat was ook wel mijn doel van vandaag. Vanaf daar rustig aan gedaan richting finish. Bovendien zat ik in een groep, die mooi doorreed. En dat was ook wel lekker.  Voor morgen dan nog een korte rit naar Madrid. Ik hoop dat ik me weer goed kan plaatsen en dan zien we wel wat eruit rolt.”